Οι Κάστες στην Ινδία σήµερα

Δεν µπορούµε να µιλήσουµε για κάστες αν δεν κάνουµε µια αναφορά στην Ινδία. Σύµφωνα µε τους νόµους του Μανού αλλά και στο Rig Veda, από τα αρχαιότερα ιερά κείµενα του ινδουισµού, αναγράφεται:

Ο Θεός γέννησε πρώτα τους Βραχµάνους από το στόµα του. Μετά, ο Θεός, γέννησε απ’ τα µπράτσα του τους Ξατρίγια τους πολεµιστές, για να προστατεύουν τους Βραχµάνους. Μετά έβγαλε από την κοιλιά του τους Βέσναβ (Βαϊσγια), για να κάνουν εµπόριο. Και τέλος, έβγαλε τους Σούντρ από τα πόδια του, για να υπηρετούν όλους τους από πάνω.

, φέρεται να λέει ένας ιερέας από την κάστα των Βραχµάνων στο ντοκιµαντέρ του Εξάντα “Οι Ανέγγιχτοι” επεξηγώντας το ιερό κείµενο.

Αυτός είναι ο θεµέλιος λίθος του συστήµατος των καστών (βάρνα) στην Ινδία. Είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγµατα πως η µεταφυσική παίρνει σάρκα και οστά.

Η ανώτερη κάστα είναι αυτή των Βραχµάνων, οι εκπρόσωποι της γνώσης, οι ιερείς και οι διδάσκαλοι. Ακολουθούν οι Ξατρίγια οι παλιοί ευγενείς ή πιο γνωστοί ως η κάστα των πολεµιστών, εδώ συναντάµε δηµόσιους λειτουργούς, στρατιωτικούς, γαιοκτήµονες και κάθε λογής µεγάλο αφεντικό. Μετά έρχονται οι Βαϊσγια οι οποίοι είναι έµποροι, τεχνίτες, γεωργοί, βοσκοί και γενικά οι µικροιδιοκτήτες. Τέλος οι Σούντρα, συνήθως µε λίγη ή καθόλου εξειδίκευση και είναι κυρίως εργάτες και οι αγρότες. Όποιος γεννιέται ακόµα και σήµερα στην Ινδία ανήκει αναγκαστικά σε µία από αυτές τις κάστες για όλη του τη ζωή.

Υπάρχει και µία πέµπτη κάστα, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια, στην οποία ανήκουν όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν γεννιούνται µέσα σε µια από τις τέσσερις επίσηµες κάστες. Αυτοί αποκαλούνταν οι Ανέγγιχτοι και αποτελούν το κατακάθι της κοινωνίας µιας και είναι στιγµατισµένοι από γεννησιµιού. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους Νταλίτ, “οι θρυµµατισµένοι”, λόγω της εκµετάλλευσης, της καταστολής και της καταπίεσης που δέχονται από τις άλλες κάστες.

Θεωρούνται κοινωνικά µολυσµένοι, ακάθαρτοι και υπάνθρωποι κι αυτό προδιαγράφει όλη τους η ζωή, µιας και είναι αναγκασµένοι να κάνουν τις πιο βρώµικες δουλειές που υπάρχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα οι Ντάλιτ να πέφτουν θύµατα κοινωνικού αποκλεισµού, εκµετάλλευσης, βίας και αδικίας. Οι Ντάλιτ έχουν επίσης περιορισµένη πρόσβαση σε εδάφη, στην εργασία, την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη. Δεν έχουν καµία περιουσία και τα παιδιά τους, αν πηγαίνουν σχολείο, κάθονται στις πίσω σειρές χωριστά από τα υπόλοιπα. Ολόκληρες κοινότητες Νταλίτ συχνά γίνονται στόχος εκκαθαρίσεων από παρακρατικούς και οι γυναίκες συχνά είναι θύµατα βιασµού από άντρες των ανώτερων καστών.

Αυτές οι κάστες υπάρχουν ακόµα και σήµερα στην ινδική κοινωνία, παρόλο που αρκετοί θεσµοί και έθιµα που τις διέπουν έχουν περιοριστεί µε νόµους εδώ και µισό αιώνα. Παρά το γεγονός ότι το σύστηµα ταυτίζεται µε τον ινδουισµό, ακολουθείται και από άλλες θρησκείες, όπως η µουσουλµανική και η χριστιανική.

Στην περίπτωση του ινδουιστικού συστήµατος των καστών, αν κάποιος προσπαθήσει άθελα ή εσκεµµένα να υποδαυλίσει το σύστηµα των καστών από τα κάτω, στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τον αποκλεισµό, τον στιγµατισµό και τον εξευτελισµό, ως και το λιντσάρισµα, το βιασµό και τη δολοφονία.